Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Eκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, στο Αποπηγάδι.

Την Κυριακή το απόγευμα (11 Αυγούστου 2013) πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στο Καρακόλι του όρους Αποπηγαδιού εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης στα πλαίσια των επετειακών αναφορών, για τα 100 χρόνια από την "Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα"  :

 
 

 
Η εκδήλωση περιελάμβανε:

- Τρισάγιο για τους νεκρούς επαναστάτες, που έχασαν την ζωή τους στην περιοχή,
για την λευτεριά του νησιού μας κατά την τριήμερη μάχη του Μαγιού του 1896,
εναντίον των Τουρκώ.


- Αναφορά στα γεγονότα.

- Αναφορά στην πλούσια ιστοριογεωγραφία και στα τοπωνύμια του ορατού
περίγυρου της περιοχής.





Σήμερα διασώζονται τμήματα της βασιλικής στράτας (δρόμος που ένωνε την πόλη των Χανίων με το Σέλινο κατα το παρελθόν) .


Ήδη έχει υποβληθεί πρόταση για την συντήρηση-ανάδειξη-αξιοποίηση τμήματος της βασιλικής στράτας απο το Δήμο Πλατανιά , ενώ ευχή όλων είναι μια μέρα αυτό το ιστορικό μονοπάτι να ξαναζωντανέψει αφού περα απο την ιστορική του σημασία αποτελεί διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.



 
 


 
Σε υψόμετρο 1170μ βρίσκεται το Καρακόλι όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση απο τον κ Κορκιδάκη Ευτύχη:
 
..."Το τοπωνυμιακό αυτό απομεινάρι, έφθασε μέχρι τις μέρες μας απ' την τουρκοκρατία, και μεταφράζεται σε "Αστυνομικός Σταθμός".  Η θέση του σταθμού στο Καρακόλι, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του οδικού άξονα (την Βασιλική στράτα), που ένωνε το Κεντρικό Σέλινο με την πόλη των Χανίων.
 Μπροστά από το φυλάκιο και σε επίκαιρο σημείο δίπλα στην βασιλική στράτα υπάρχει σκοπιά, για τον ελεγκτή των περαστικών.Εάν τα προς φορολογία αγαθά ήταν σε είδος, τότε τα προϊόντα από την φορολογία, φυλάσσονταν, στο βοηθητικό κτίσμα, που είχε κτιστεί κάτω από το φυλάκιο. Μέσα στο βοηθητικό κτίσμα αυτό, σταυλίζονταν ζώα σε περίπτωση χιονοθύελλας, αποθηκεύονταν καυσόξυλα, για το τζάκι και κάθε άλλο εφόδιο του σταθμού.

Μετά την συνθήκη της Χαλέπας, το 1878 αλλά και τα επιβαλλόμενα από τις Μεγάλες Δυνάμεις μέτρα υπέρ των Κρητικών το 1889, στην διοίκηση αλλά και στην επάνδρωση του σταθμού υπήρχαν και Χριστιανοί. Δεν είναι γνωστό πότε εγκαταλείφθηκε η λειτουργία του σταθμού, όμως για αρκετό καιρό χρησίμευσε σαν καταφύγιο των περαστικών, προκειμένου να προστατευτούν από τις χιονοθύελλες, που για την περιοχή, όπως μαρτυρούν οι παλιότεροι, ήταν φονικές, αν ληφθεί υπόψη ότι το χιόνι, ξεπερνούσε και το 1,5μ.

Την οριστική εγκατάλειψη του σταθμού, επισφράγισε η άφιξη στην επαρχία του πρώτου αυτοκινήτου τον Σεπτέμβριο του 1930"...











Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση και ευχή όλων  να ξανασυναντηθούν στο Αποπηγάδι...
 
 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.